Ketchup paprykowo-cukiniowy

Przekąski, Przetwory, Warzywa

Sezon na cukinię paprykę i pomidory na mojej działce trwa nadal, więc po raz kolejny musiałam znaleźć sposób na ich użycie – tym razem mój wybór padł na kolejną wariację na temat domowego ketchupu (poprzedni przepis znajdziecie tutaj) 🙂 Jest tak pyszny, że od razu po powrocie z urlopu zabieram się za kolejną porcję <3 Polecam!

Ketchup z paprykowo-cukiniowy

(ok. 6 słoików 300 ml)

 

  • ok. 1 1/2 kg cukinii (3 średnie szt; żółta lub zielona)
  • 3 średnie cebule
  • 3 duże papryki czerwone
  • 4 duże lub 6 średnich pomidorów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego

Cukinie i cebule obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić. Warzywa zasypać 4 łyżkami soli i zostawić na kilka godzin, po upływie tego czasu odlać wodę. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pozbawić nasion (pozostawić sam miąższ). Warzywa umieścić w garnku, dosypać cukier i dolać ocet. Całość gotować do miękkości, często mieszając aż większa część płynu odparuje, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku i dobrze wymieszać. Ketchup zblendować na gładką masę. Gorący ketchup przełożyć do słoików. Słoiki dokładnie zakręcić, umieścić w garnku, zalać do 3/4 wysokości wodą i pasteryzować w garnku przez ok. 10-12 min od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem na ściereczce do momentu aż ostygną.

 

Tagged , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.