Ketchup paprykowo-cukiniowy

Sezon na cukinię paprykę i pomidory na mojej działce trwa nadal, więc po raz kolejny musiałam znaleźć sposób na ich użycie – tym razem mój wybór padł na kolejną wariację na temat domowego ketchupu (poprzedni przepis znajdziecie tutaj) 🙂 Jest tak pyszny, że od razu po powrocie z urlopu zabieram się za kolejną porcję <3 Polecam!

Ketchup z paprykowo-cukiniowy

(ok. 6 słoików 300 ml)

 

  • ok. 1 1/2 kg cukinii (3 średnie szt; żółta lub zielona)
  • 3 średnie cebule
  • 3 duże papryki czerwone
  • 4 duże lub 6 średnich pomidorów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego

Cukinie i cebule obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić. Warzywa zasypać 4 łyżkami soli i zostawić na kilka godzin, po upływie tego czasu odlać wodę. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pozbawić nasion (pozostawić sam miąższ). Warzywa umieścić w garnku, dosypać cukier i dolać ocet. Całość gotować do miękkości, często mieszając aż większa część płynu odparuje, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku i dobrze wymieszać. Ketchup zblendować na gładką masę. Gorący ketchup przełożyć do słoików. Słoiki dokładnie zakręcić, umieścić w garnku, zalać do 3/4 wysokości wodą i pasteryzować w garnku przez ok. 10-12 min od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem na ściereczce do momentu aż ostygną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.