Ciasto czekoladowe z Malibu

Ciasta, Czekolada, Słodkości, Wypieki słodkie

Jeśli miałabym wybrać rodzaj słodkości, który lubię najbardziej, to zdecydowanie jest to czekolada. Gorzka, mleczna, z bakaliami, z nadzieniem (ostatnie odkrycie to czekolada z nadzieniem o smaku masła orzechowego <3), lody czekoladowe i ciasta z czekoladą… 🙂 Poniżej kolejny czekoladowy przepis – bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu, świetnie komponuje się z lodami waniliowymi 🙂

 

Ciasto czekoladowe z Malibu

(blaszka kwadratowa 24 x 24 cm,

na podstawie przepisu z bloga Domowe Wypieki)

 

Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 50 ml (kieliszek) Malibu

Polewa:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 czubate łyżki kakao

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem, mlekiem i Malibu w kąpieli wodnej.

Jajka z cukrem ubić mikserem. Do jajek wsypywać stopniowo mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać trzepaczką. Dodawać masę czekoladową i wymieszać trzepaczką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy, wyrównać. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

W rondelku rozpuścić i wymieszać składniki na polewę i gotową polać ciasto.

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.