Makaron z czosnkiem, pietruszką i kurczakiem

Dania główne, Makaron

Jesienią nie ma lepszego lekarstwa na deszcz i wiatr za oknem niż miska gorącego makaronu. Najlepiej z czosnkiem, pietruszką i parmezanem 🙂 A jedzony w dobrym towarzystwie cieszy jeszcze bardziej.

Przygotowanie jest proste i szybkie – w kilkanaście minut można się cieszyć obiadem, więc koniec narzekania na brak czasu 🙂 Ponarzekać można jedynie na światło do zdjęć, ale po półtorej miesiąca bez przepisów, postanowiłam że nie będę szukać wymówek i zwlekać ani dnia dłużej – poniżej przepis na ten pyszny makaron. Smacznego!

 

Makaron z czosnkiem, pietruszką i kurczakiem

(3-4 porcje)

 

  • 400 g makaronu (bavette, bucatini lub spaghetti)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • pieprz, sól
  • ok. 50 g parmezanu
  • oliwa do smażenia

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać, parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, ząbki czosnku obrać. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni (lub garnku), podsmażyć na patelni pierś z kurczaka, po chwili dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wino, dusić aż do odparowania płynu. Dolać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować do zgęstnienia sosu, często mieszając.

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Wymieszać ugotowany gorący makaron z sosem, parmezanem i natką pietruszki. Makaron można podawać posypany dodatkową porcją parmezanu i natki pietruszki.

 

Tagged , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.