Zupa cebulowa z marchewką

Bez mięsa, Dania główne, Warzywa, Zupy

Końcówka listopada przyniosła ochłodzenie, więc wymieniłam kurtkę na zimową, wyciągnęłam z szafy szalik, piję hektolitry herbaty, a na obiad szukam dań, które dodatkowo mnie rozgrzeją. Jesienią chętnie gotuję zupy, korzystając z sezonowych warzyw – cebula i marchewka należą do jednych z moich ulubionych, więc delikatnie słodka (dzięki marchewce) zupa cebulowa to jesienny strzał w dziesiątkę 🙂

Zupa cebulowa z marchewką

(ok. 4 porcje)

  • 8 średnich cebul
  • 2 średnie marchewki
  • 50 g masła
  • odrobina oliwy
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 czubata łyżka mąki
  • starty parmezan/ chleb/ grzanki czosnkowe do podania (opcjonalnie)

 

Cebule obrać i posiekać na cienkie półplasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku roztopić masło z oliwą, wrzucić cebulę. Dusić na średnim ogniu przez 25-35 minut aż cebula będzie zmięknie. Pod koniec smażenia dodać startą marchewkę i jeszcze chwilę poddusić. Do warzyw wlać wino i dokładnie wymieszać. Odparowywać przez kilka minut. Zalać gorącym bulionem i gotować jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku i zagęścić mąką dokładnie wymieszaną z 1/3 szklanki wody, ponownie zagotować. Gorącą zupę podawać  posypaną parmezanem, w towarzystwie grzanek czosnkowych lub chleba.

 

Tagged , , , , , ,

1 thought on “Zupa cebulowa z marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.