Migdałowe pierniczki

Ci, którzy śledzą mnie na Instagramie, wiedzą, że w grudniu czas upływa mi pod znakiem przedświątecznych przygotowań. W międzyczasie ubrałam już kilka choinek (w domu i w pracy), zapakowała mnóstwo prezentów, kupiłam okazyjnie świąteczny sweter z reniferem, codziennie otwieram kalendarze adwentowe, oglądam świąteczne filmy i słucham największych świątecznych przebojów. Jednak jest coś, bez czego zupełnie nie wyobrażam sobie grudnia. To pieczenie pierniczków <3 Co roku staram się znajdować lub wymyślać kolejny przepis – aktualnie królują pierniczki migdałowe (inne przepis na pierniczki znajdziecie tu). Są kruche, aromatyczne i bardzo fajnie zachowują kształt w trakcie pieczenia 🙂

Migdałowe pierniczki

(duża porcja)

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie (ok. 1 1/2 szklanki) mielonych migdałów
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki esencji migdałowej

W rondelku roztopić masło, miód, cukier, cukier waniliowy i przyprawy, podgrzewając aż składniki się rozpuszczą (nie gotować). Masę pozostawić do wystygnięcia.
Ostudzoną masę miodową dodać do mąki, migdałów, proszku do pieczenia, jajek i esencji migdałowej . Zagnieść elastyczne ciasto (może się lekko kleić). Ciasto wstawić na minimum 2 godziny (lub na całą noc) do lodówki. Ciasto wałkować (niezbyt cienko) i wycinać foremkami pierniczki. Ciasteczka piec ok. 12-15 min (w zależności od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do  180°C.
Ostudzone pierniczki ozdobić według uznania (np. przepis na lukier można znaleźć tu).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.