Szóste urodziny Śliwkowskiej w kuchni – szybkie brownie

Czas leci bardzo szybko – dziś mija sześć lat od założenia bloga. Przez ten czas wiele się w moim (nie tylko kulinarnym) życiu zmieniło, ale jedno pozostaje bez zmian – moje zamiłowanie do gotowania i pieczenia 🙂 Nadal także pozostaję wierna zasadzie, że przepisy mają być proste i dość łatwe w przygotowaniu, bo nie ma nic gorszego niż długa lista trudno dostępnych produktów i jeszcze dłuższa procedura przygotowania danej potrawy.

Chciałabym w dalszym ciągu dzielić się z Wami przepisami na dania pyszne i proste, stąd też życzę sobie i Śliwkowskiej 🙂 na te szóste urodzin dużo weny i kulinarnych inspiracji 🙂

Jeśli świętować to na całego – poniżej, odkryty przeze mnie ostatnio, przepis na brownie Nigelli Lawson. Robi się je naprawdę błyskawicznie, nadaje się również na wizytę niezapowiedzianych gości, czy nagłą czekoladową zachciankę. Polecam!

Szybkie brownie Nigelli Lawson

(okrągła forma 20 cm)

(na podstawie przepisu z książki „Kuchnia. Przepisy z serca domu” Nigelli Lawson)

Składniki:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 75 g kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • kilka kropel esencji waniliowej

Czekoladę posiekać. Masło przełożyć do garnka średniej wielkości. Dodać do niego cukier i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Masę przestudzić.

Wymieszać w misce mąkę, kakao, sól i sodę oczyszczoną i wsypując stopniowo wymieszać je z masłem w garnku (masa będzie dość sucha i może nie być wymieszana dokładnie).

Ubić jajka z ekstraktem waniliowym, wmieszać do masy w garnku, na końcu wsypując posiekaną czekoladę.

Masę przełożyć do formy natłuszczonej masłem i wysypanej mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 30-35 minut aż ciasto z wierzchu będzie wyglądać na upieczone, ale przy dotknięciu będzie się uginać, a patyczek wsadzony w środek będzie oblepiony ciastem.

Brownie można podawać na ciepło z lodami lub po schłodzeniu.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.