Piernikowy blok czekoladowy

To już – ostatnie dni przed Świętami. Prezenty zapakowane, pierniczki upieczone, choinka ubrana, świąteczne swetry wyciągnięte z szafy 🙂
Już wkrótce pojadę w rodzinne strony, by spędzić Boże Narodzenie.
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne słodkości, a na pieczenie nie macie czasu, poniżej znajdziecie przepis na prosty piernikowy blok czekoladowy – jest pyszny!
Korzystając z okazji życzę Wam Świąt pachnących choinką, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, pełnych radości i spokoju. Z odpoczynkiem od codziennego pośpiechu, z radością na widok trafionych prezentów i dużą ilością pysznych potraw 🙂

Piernikowy blok czekoladowy

(1 duża lub 2 mniejsze keksówki;

na podstawie tego przepisu)

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 125 ml wody
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g pełnego mleka w proszku
  • 200 g pierniczków
  • garść orzechów nerkowca
  • garść suszonej żurawiny

Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier, wodę, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru (w większym garnku), następnie  wystudzić (mieszanka może pozostać lekko ciepła). Do garnka z masą maślano – kakaową wsypać mleko w proszku, orzechy, żurawinę i pokruszone pierniczki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do jednej większej lub dwóch mniejszych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przed podaniem blok schłodzić przez minimum kilka godzin i pokroić na plastry, można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Gotowy blok przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.