Hummus z masłem orzechowym

Dla wielu nadszedł czas poświątecznego lenistwa – czas między Świętami i Sylwestrem to dla mnie coroczna okazja do odpoczynku, podsumowania mijającego roku i stworzenia listy wyzwań na kolejny. Czas dojadania świątecznych potraw i planowania, co ugotuję w nowym roku.

Już za kilka dni Sylwester – dla wielu to okazja do zorganizowania imprezy w domu – przypominam więc ten wpis, który pomoże w organizacji i zainspiruje do stworzenia łatwego w przygotowaniu menu. Dodatkowo w tej zakładce znajdziecie pomysły na dania imprezowe i sylwestrowe. A poniżej moje ostatnie odkrycie – hummus z dodatkiem masła orzechowego (zamiast tahini) – pycha! 🙂

Hummus z masłem orzechowym

(2 większe lub 4 mniejsze porcje)

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (lub 400 g ugotowanej)
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej lub ostrej papryki
  • sól do smaku
  • 2-4 łyżek lodowatej wody

Odsączoną ciecierzycę, zmiażdżone ząbki czosnku, masło orzechowe, sok z cytryny i przyprawy zmiksować blenderem lub w malakserze. Dodać oliwę i ponownie zmiksować. By osiągnąć pożądaną gęstość hummusu, dolać wodę, ponownie miksując. Przed podaniem hummus można polać odrobiną oliwy i posypać odrobiną papryki słodkiej. Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki (marchew, papryka, seler naciowy), pieczywem lub pitą. Można również stosować jako pastę kanapkową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.