Miodowe skrzydełka z kurczaka

Dzisiaj pożegnamy stary rok i powitamy nowy – pełen możliwości, wyzwań i planów. Z tej okazji życzę Wam szampańskiej zabawy i kolejnych wspaniałych 365 dni, pełnych radości, uśmiechu i bliskości. Z chwilami wartymi zapamiętania, ze spełnionymi marzeniami i dużą dawką optymizmu 🙂

A na trudy pierwszego dnia 2019 roku polecam pikantne skrzydełka w miodzie – postawią na nogi każdego! 🙂

Miodowe skrzydełka

(2 porcje, po 4 skrzydełka na osobę)

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • pieprz i sól do smaku

Skrzydełka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i złożyć w trójkąty (zakładając końcówkę skrzydełka na najgrubszą część). Posolić i posypać pieprzem. Umieścić skrzydełka w misce, polać je miodem, dosypać papryki i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin (lub noc) do lodówki.

Skrzydełka umieścić w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Skrzydełka piec około 30-35 minut (do miękkości), w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę. Podawać jako przekąska lub z dodatkami – pieczonymi ziemniakami, frytkami, puree, sałatką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.