Czekoladowy sernik na jogurtach naturalnych

Czekoladowy sernik na jogurtach naturalnych

(okrągła forma 22 cm)

Okazuje się, że w zeszłym roku złamałam urodzinową tradycję i na blogu nie pojawił się żaden wpis z tej okazji – może dlatego, że ciasta urodzinowego nie piekłam wtedy sama, tylko powierzyłam to zadanie Cukrowej Wróżce (koniecznie zajrzyjcie na jej Instagram <3
A wszystkie dotychczasowe wpisy urodzinowe znajdziecie tutaj.

W tym roku obchodzę ostatnie urodziny z dwójką z przodu, co nieustannie mnie dziwi, bo naprawdę nie wiem, jak to się dzieje, że czas płynie tak szybko 🙂

Z tej okazji chciałabym życzyć sobie przede wszystkim dużo weny do tworzenia nowych przepisów, mnóstwa inspiracji i czerpania radości z czasu spędzanego w kuchni (którego mam jak na lekarstwo…), a poza tym realizacji tegorocznych planów i spełnienia kilku najważniejszych marzeń <3

A Was zostawiam z przepisem na sernik bez grama twarogu, który równie dobrze można zrobić w wersji bez laktozy (używając jogurtów bez laktozy właśnie i pomijając śmietankę) – jest tak samo pyszny jak klasyczny sernik <3

Masa + spód:

  • 800 g jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • biszkopty na spód

Ganache z czekolady:

  •  200 ml śmietanki 30%
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • do ozdoby: 2 batoniki Snickers

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ganache: W rondelku podgrzać śmietankę (prawie do wrzenia). W misce umieścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać chwilę , po czym wymieszać czekoladę i śmietankę na gładką masę, którą należy odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (położyć papier na spodzie, nałożyć obręcz formy i zamknąć, a odstający papier odciąć), boki formy wysmarować masłem. Na spód formy wyłożyć biszkopty.

Masa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt naturalny, kakao i proszek budyniowy i ponownie zmiksować (dość krótko, by masa nie stała się zbyt płynna). Na końcu dodać stopioną czekoladę i ponownie krótko zmiksować. Przelać masę do formy wyłożonej biszkoptami.

Sernik piec około 60-70 minut w temperaturze 170ºC. Sernik studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (zapobiegnie to opadnięciu sernika), po około godzinie można go wyjąć.

Ganache: W rondelku podgrzać śmietankę (prawie do wrzenia). W misce umieścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać chwilę , po czym wymieszać czekoladę i śmietankę na gładką masę, którą należy odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.

Po ostudzeniu polać sernik ostudzonym i gęstym ganache. Przed podaniem ozdobić posiekanymi batonikami Snickers i wstawić sernik na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.