Tarta limonkowa Asi

Tarta limonkowa
(forma 35 x 11 cm lub okrągła ok. 20 cm)

Są takie wspomnienia, którym towarzyszą określone smaki. Odtwarzanie tych smaków wiąże się z możliwym rozczarowaniem, gdy okaże się, że to nie ten smak, który doskonale zapamiętaliśmy.
Z tego względu do zrobienia tarty limonkowej Asi (oryginalny przepis znajdziecie tu) zbierałam się wiele lat. I nagle, w środku zimy, wróciłam do czasów studiów, gdy miałam mnóstwo czasu na tworzenie nowych przepisów i do pewnego słonecznego pikniku na trawie <3 Zabieram się za kolejny kawałek, a Wam polecam zrobienie tej tarty – jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak zadowoli każdego wielbiciela nieoczywistych smaków 🙂


Tarta:

  • 5 limonek
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych
  • 100g masła
  • 3 żółtka jajek

Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Ciastka rozdrobnić malakserem (lub pokruszyć), wymieszać z masłem. Przesypać masę ciasteczkową na spód formy i rozłożyć ją równomiernie (również na bokach formy), lekko dociskając łyżką. Piekarnik nagrzać do 180ºC i podpiec spód (około 10 minut).

Oddzielić żółtka od białek, zetrzeć skórkę z wcześniej wyparzonych limonek i wycisnąć z nich sok. Żółtka zmiksować z 2/3 limonkowych skórek, mlekiem skondensowanym, dodać sok i miksować jeszcze chwilę, do połączenia składników. Masę przelać na podpieczony spód, posypać resztą skórek i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Upieczoną tartę odstawić do ostygnięcia, a przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.