Makaron soba z warzywami

Makaron soba z warzywami i sezamem

ok. 4 porcje

Czasami nie chce mi się gotować. Najchętniej odpuściłabym w takich momentach przygotowanie obiadu i zjadła kanapkę. Ale to rozwiązanie niestety nie sprawdza się na dłuższą metę 😉 Stąd, pokonując lenistwo, przygotowuję czasami szybki makaron soba z warzywami, gotowy właściwie w 20 minut. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie nadaje się do zapakowania na wynos, a połączenie chrupkich warzyw, słono-słodko-kwaśnego sosu i wyrazistego makaronu soba jest super! Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • garść różyczek brokuła
  • 1 pierś z kurczaka lub kawałek piersi z indyka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu soba
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżeczki miodu

Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa obrać, paprykę i marchewkę pokroić cienko w piórka, brokuła podzielić na małe różyczki. Na małej patelni uprażyć sezam na złoto i przesypać do miseczki. W drugiej miseczce wymieszać sos sojowy z miodem i sokiem z limonki. Na olej rozgrzany na dużej patelni lub w woku wrzucić cebulę, paprykę, marchewkę i brokuły. Smażymy przez około 5 minut. W międzyczasie pokroić pierś na kawałki. Dodajemy do warzyw i smażyć jeszcze około 5 minut, aż warzywa zmiękną, na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. W trakcie smażenia, ugotować makaron soba według wskazań na opakowaniu. Na patelnię dołożyć odcedzony makaron, wlać sos, dobrze wymieszać, podgrzać jeszcze 1-2 minuty. Na końcu dodać uprażony sezam i szczypiorek. Wymieszać i od razu podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.