Łosoś z maślanymi warzywami i puree

Staram się dbać o to, by chociaż raz w tygodniu pojawiła się na moim stole ryba. Ostatnio dość często przygotowuję pieczonego łososia z warzywami i puree ziemniaczanym. Wbrew pozorom zrobienie tego dania nie zajmuje bardzo dużo czasu, a jest to typowy comfort food – polecam! 🙂

Puree ziemniaczane:

  • 4 duże lub 8 mniejszych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka soli

Łosoś z warzywami:

  • ok. 600 g łososia
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka słodka
  • 3 łyżki masła do podduszenia warzyw
  • pieprz, sól
  • przyprawy (np. papryka słodka, zioła prowansalskie, mieszanka przypraw itp.)

Warzywa oczyścić/obrać, pokroić na plasterki/mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie warzywa i poddusić kilka minut, doprawiając solą i pieprzem (w razie potrzeby dolewając odrobinę wody).

Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem, można dodatkowo posypać ulubioną przyprawą.

Rybę i podduszone warzywa umieścić na blaszce/w formie wyłożonej papierem do pieczenia (zapobiegnie to przywieraniu), przykryć folią aluminiową i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.

W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć. Wrzucić na gotującą się i osoloną wodę i ugotować do miękkości. Ugotowane i odcedzone ziemniaki ugnieść z masłem i śmietaną, dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.