Placki z kalafiora

Powoli zaczynam czuć zbliżającą się wiosnę. Porządki w szafach, prace działkowe, bratki na balkonie, wiosenne zakupy ubraniowe. Więcej czasu spędzam też w kuchni, szukając nowych smaków i próbując stworzyć coś z niczego. Placki warzywne lubię od zawsze, a ostatnio zostałam zainspirowana i postanowiłam wykorzystać kalafior – nie żałuję 🙂 Placki są szybkie i smaczne, aromatyczne i chrupkie w środku, a miękkie na zewnątrz. Pasują zarówno do pieczonych ziemniaków jak i do sałatki. Podaję je z dodatkiem dipu czosnkowego, który wspaniale podkreśla ich smak.

Placki z kalafiora

  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • pieprz, sól
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie lub inna ulubiona przyprawa
  • olej do smażenia

Cebule obrać, odciąć liście i twarde łodygi z kalafiora. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W malakserze zmielić kalafior z cebulą. W misce wymieszać dokładnie warzywa, jajka i mąkę (w razie potrzeby można dodać więcej mąki – masa musi być zwarta), dodać posiekany szczypiorek i ser żółty, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, papryką i ziołami. Nabierać ciasto łyżką i lekko spłaszczać. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron, odkładać na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać z kwaśną śmietaną lub ketchupem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.