Prosty przepis na hummus

Hummus

(2 większe lub 4 mniejsze porcje)

Z hummusem eksperymentuję od dłuższego czasu, ostatnio szukałam sposobu na kremowy hummus klasyczny. I udało się – hummus z tego przepisu został doceniony nawet na imprezie w pracy i od tego czasu często go robię – jako przekąskę lub też śniadanie 🙂

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • 2-4 łyżek zalewy z ciecierzycy

Ciecierzycę odsączyć (zostawiając nieco zalewy w miseczce), wrzucić do mis blendera. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, tahini i kumin i zmiksować. Miksując dodawać oliwę. By osiągnąć pożądaną gęstość hummusu, dolewać stopniowo zalewę z ciecierzycy, ponownie miksując. W razie potrzeby doprawić solą, zmiksować krótko. Przed podaniem hummus można polać odrobiną oliwy i posypać uprażonymi ziarnami sezamu. Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki (marchew, papryka, seler naciowy), pieczywem lub pitą. Można również stosować jako pastę kanapkową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.