Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

(okrągła forma 24 cm)

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i jak co roku polecam skorzystać z listy wielkanocnych przepisów, którą znajdziecie tutaj. W tym roku do listy dorzucam przepis na kolejny sernik – kajmakowy. Nie jest za słodki, ma karmelowy posmak, a gładka warstwa polewy na wierzchu stanowi doskonałe tło dla czekoladowych ozdób 🙂 Polecam!

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 puszki kajmaku (ok. 250 g)
  • biszkopty na spód

Polewa:

  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 100 g nadziewanej czekolady (karmelowej lub innej)
  • 1/2 puszki kajmaku (ok. 250 g)
  • do ozdoby czekoladowe jajeczka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W rondelku umieścić śmietankę, połamaną na kawałki czekoladę i masę kajmakową. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, wymieszać na gładką masę (w razie potrzeby przelać przez drobne sitko), którą należy odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (położyć papier na spodzie, nałożyć obręcz formy i zamknąć, a odstający papier odciąć), boki formy wysmarować masłem. Biszkoptami wyłożyć spód formy.

Jajka zmiksować w misce z cukrem pudrem. Dodać twaróg, masę kajmakową i proszek budyniowy i ponownie zmiksować (dość krótko, by masa nie stała się zbyt płynna). Przelać masę serową do formy.

Sernik piec około 60-70 minut w temperaturze 170ºC. Sernik studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (zapobiegnie to opadnięciu sernika), po około godzinie można go wyjąć. Po ostudzeniu polać sernik ostudzoną polewą. Przed podaniem ozdobić  czekoladowymi jajeczkami i wstawić sernik na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.