Mazurek z wiśniami i czekoladą

Zanim wszyscy rozjadą się do rodzinnych domów lub wpadną w wir świątecznych przygotowań, zostawiam Wam przepis na szybki wielkanocny mazurek, który dosłownie rozpływa się w ustach 🙂

Życzę Wam zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, przepełnionych spokojem, nadzieją i miłością. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół!

Czytaj więcej: https://gazetawroclawska.pl/zyczenia-wielkanocne-duzy-wybor-ladnych-zyczen-sentencji-i-wierszykow/ar/11988331

Mazurek z wiśniami i czekoladą

(2 formy: prostokątna 35 x 11 cm i okrągła 18 cm)

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 150 g masła
  • 2 jajka

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dwie formy, z brzegami ciasta o wysokości ok. 1 – 2 cm, by masa czekoladowa później nie wypłynęła. Ponakłuwać spody widelcem, wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piec około 20-25 minut aż ciasto się zrumieni. Odstawić do wystudzenia.

Ganache czekoladowy:

  • 300 g czekolady gorzkiej 64%
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki likieru Malibu lub Bailey’s

W rondelku podgrzać śmietankę z alkoholem (prawie do wrzenia). W misce umieścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać chwilę , po czym wymieszać czekoladę i śmietankę na gładką masę, którą należy odstawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (w międzyczasie od czasu do czasu mieszając masę łyżką).

Dodatkowo:

  • 2 słoiczki konfitury wiśniowej niskosłodzonej
  • 100 g orzechów laskowych
  • czekoladowe jajeczka lub inna dekoracja

Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, przesypać do woreczka lub na ściereczkę i pocierać aż zejdzie z nich skórka. Posiekać orzechy (lub zmielić lekko w malakserze).

Na upieczonych i ostudzonych spodach rozsmarować konfiturę, na to wylać po połowie ganache, posypać mazurki posiekanymi orzechami i ozdobić według uznania. Przed podaniem mazurki należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc, by ganache się zestalił.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.