„Mielone” z mozzarellą i młoda kapusta z marchewką

Ostatnio sprawia mi frajdę planowanie posiłków z wyprzedzeniem. Zdecydowanie ułatwia to zakupy, wpływa też na moją kreatywność – staram się wykorzystywać wszystko to, co mam w lodówce, w szafkach i w zamrażarce (opróżniam ją przed kolejną porcją letnich owoców 🙂 ). Dzisiaj pyszne i delikatne kotlety z kurczaka i młoda kapusta z marchewką i aromatycznym koperkiem. Polecam!

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje

Kotlety z kurczakiem

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 100 g startej mozzarelli
  • ulubione przyprawy (u mnie przyprawa do indyka)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę obrać, kurczaka umyć. Rozdrobnić za pomocą malaksera. Zmieloną pierś i cebulę wymieszać w misce razem z jajkiem, mozzarellą i przyprawami. Z masy uformować kotlety i smażyć z obu stron na złoto na oleju (po przełożeniu na drugą stronę, przykryć patelnię przykrywką – dzięki temu kotlety będą soczyste).

Młoda kapusta z marchewką

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Kapustę umyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Obrać marchew i pokroić ją na półplasterki. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i poddusić do miękkości. Koperek drobno posiekać. Kapustę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i krótko zasmażyć. Dodać do kapusty, dokładnie mieszając. Chwilę poddusić. Na końcu dodać koperek i wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.