Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Czerwiec z upałami, które znoszę niezbyt dobrze… Chłodzę się na różne sposoby, ale i tak wychodzę głównie wieczorami, gdy jest wreszcie czym odetchnąć. Śpieszę się ostatnio nieustannie, ciągle realizuję plany, odhaczam zadania z listy, w weekendy wyjeżdżam, załatwiam mnóstwo spraw i spotykam się ze znajomymi. Długi weekend, który właśnie się zaczyna, planuję poświęcić na odpoczynek, gdy niech nie będę musiała 😉 Wyjeżdżam do długo nie widzianych bliskich mi ludzi, pakuję kilka słoików przetworów i ciasto z truskawkami i kruszonką <3 To będzie fajny czas 🙂

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

(okrągła forma 24 cm)

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 400 – 500 g truskawek

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki cukru

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Jajka (w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem i esencją waniliową, wlewać powoli olej, cały czas miksując. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie miksować przez kilka minut.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, na górze układając owoce, lekko wciskając je w ciasto.

Z masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę, rozcierając składniki palcami (dość szybko, by masło się nie roztopiło).

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut – do tzw. „suchego patyczka”.

Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.