Babeczki jogurtowe z porzeczkami

Po czerwcowej fali upałów, lipiec otrzeźwił nas deszczem i kilkunastoma stopniami na plusie. Ale porzeczki i inne owoce dojrzewają dzielnie. Co kilka dni przynoszę do domu nową porcję, część owoców zjadam od razu, resztę mrożę – będę się nimi cieszyć w jesienne i zimowe miesiące 🙂 Część porzeczek trafia też do wypieków – na przykład do babeczek. Polecam! 🙂

Babeczki jogurtowe z porzeczkami

(12-14 sztuk)

  •  1 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • skórka z 1/2 cytryny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
  • odrobina mleka (gdyby ciasto było za gęste)
  • ok. dwie garście porzeczek czerwonych
  • 100 g białej czekolady

Porzeczki, umyć i pozbawić ogonków. W misce umieścić jajka, olej, jogurt i cukier, skórkę i aromat, wymieszać, dodać mąkę, posiekaną białą czekoladę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać (niezbyt długo, w razie gdyby masa była za gęsta dodać odrobinę mleka). Napełnić masą foremki wyłożone papilotkami. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć porzeczki, lekko wciskając w masę. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.