Letnia zupa z fasolką szparagową

Lato nieodmiennie kojarzy mi się z fasolką szparagową. Zupa „sieczka” robiona przez Babcię z fasolki i warzyw z przydomowego ogródka, tak chętnie jedzona przeze mnie i Dziadka. Zbieranie hurtowych ilości fasolki na działce przy szkole. I teraz fasolka z mojej działki – magiczna, bo po ugotowaniu z fioletowej robi się zielona 🙂 Dziś przepis na typowo letnią zupę, którą robi się bardzo szybko, a jest pyszna 🙂 Polecam!

ok. 4 porcje

  • 4 pomidory
  • 1 cukinia
  • duża garść fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść posiekanej natki pietruszki

Warzywa umyć i obrać lub pozbawić końcówek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć w garnku na maśle, dodać resztę warzyw i zalać bulionem. Zupę gotować ok. 25-35 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić bazylią i słodką papryką, a także pieprzem i ewentualnie solą. przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.