Tarta śliwkowa

W warzywniakach pojawiły się wytęsknione śliwki <3 Zanim zacznę robić różne śliwkowe przetwory, pierwsze śliwki w tym roku trafiły do prostej tarty. Uwielbiam to, jak zmieniają kolor podczas pieczenia i połączenie smaku śliwki z maślanym spodem. Ciasto idealne na weekend!

Tarta śliwkowa

(forma do tarty z wyjmowanym dnem, ok. 20-22 cm)

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ok. 300 g śliwek

Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalnika, 2/3 wylepić formę(ponakłuwać ciasto widelcem) i wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Śliwki umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek.

Na spód wyłożyć połówki śliwek. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy się zarumieni. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.