Tarta czekoladowa z borówkami

Lato w tym roku jest bardzo intensywne, z dużą ilością spotkań z fajnymi ludźmi i momentami do przypominania sobie w jesienne i zimowe dni. Tegoroczne lato ma smak działkowych pomidorów, cukinii, brzoskwiń i przede wszystkim borówek 🙂 Dziś przepis na prostą i cudownie pyszną tartę czekoladową z borówkami właśnie – idealna na letnie imprezy i weekendowe desery <3

Tarta czekoladowa z borówkami na spodzie ciasteczkowym

(forma 35 x 11 cm)

Ganache z czekolady mlecznej:

  •  200 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej

W rondelku podgrzać śmietankę (prawie do wrzenia). W misce umieścić połamaną na kawałki czekoladę i zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać chwilę, po czym wymieszać czekoladę i śmietankę na gładką masę, którą należy odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.

Spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych w czekoladzie (około 200 g)
  • 50 g masła

Masło roztopić w rondelku. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić spód formy (u mnie taka z wyciąganym dnem) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut.

Dodatkowo:

  • duża garść borówek

Na wystudzony spód ciasteczkowy wyłożyć gęsty ganache i udekorować borówkami. Przed podaniem tartę schłodzić kilka godzin w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.