Gofry ziemniaczane

W ostatnim czasie głośno jest w Internecie o idei „less waste” (ograniczanie ilości produkowanych śmieci, wykorzystywanie rzeczy wielokrotnie, nie kupowanie zbędnych rzeczy itp., itd.) także w kontekście marnowania jedzenia. Od ponad dziesięciu lat mieszkam poza domem rodzinnym i od zawsze bardzo starałam się nie marnować jedzenia – nie kupować za dużo, wykorzystywać produkty przed upływem terminu ich ważności. Ostatnio staram się również nie wyrzucać wszelkich resztek itd. Robię na przykład kompot, a owoce z kompotu, zamiast, jak kiedyś, do śmietnika, trafiają do garnka i przerabiam je na domowy mus/dżem. Gdy w lodówce zostają resztki wędlin, sera, warzyw itp. robię potrawy resztkowe – wystarczyć dodać np. kaszę, czy makaron i powstaje pyszne danie, a nic się nie marnuje. Do poprawy pozostaje kwestia robienia zakupów z materiałowymi torbami, własnymi pojemnikami itp. Chociaż już jest lepiej to i tak czasami się zapominam i do domu trafia reklamówka – którą na szczęście potem wykorzystuję wielokrotnie.

W związku z tym, że zostało mi w lodówce trochę puree ziemniaczanego z obiadu z poprzedniego dnia, postanowiłam je wykorzystać. Nie miałam ochoty na kopytka, ale na gofry owszem 🙂 I tak powstał ten prosty przepis. Testerzy pochwalili ich smak, więc bez wahania dzielę się z Wami przepisem 🙂 Smacznego!

Gofry ziemniaczane

(porcja na 2-3 osoby)

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej i puree ziemniaczane (+ cukier puder, jeśli wybieramy opcję na słodko), wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 10-15 minut.

Na dobrze rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta (po ok. łyżce, by uzyskać bardziej okrągłe gofry jak na zdjęciu). Zamknąć pokrywę i piec gofry, aż będą rumiane – ja piekłam ok. 3 minuty.

Upieczone gofry układać na kratce, żeby lekko ostygły (gdy odłożymy je na talerz zwilgotnieją i zmiękną).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.