Chutney cebulowo – śliwkowy

To oficjalne – jestem Śliwkowska i jestem uzależniona od robienia przetworów 🙂 Mojej popołudnia to ostatnio obieranie owoców i warzyw, mieszanie zawartości garnka i mycie słoików. Czy mówiłam już, że to uwielbiam? Odkrycie ostatnich dni to chutney śliwkowo-cebulowy. Jem go ostatnio nałogowo – do mięsa, serów, kanapek, chipsów. Do wszystkiego. Nie byłabym sobą, gdybym się z Wami nie podzieliła przepisem na to cudo 🙂 Dobrze, że cebulę i mrożone śliwki można znaleźć również zimą, bo czuję, że moich zapasów nie wystarczy do przyszłego sezonu… 😉

Chutney cebulowo – śliwkowy

ok. 3 słoiki 250 ml

  • ok. 1 kg czerwonej cebuli
  • ok. 1 kg śliwek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, cynamon, inne ulubione przyprawy (u mnie curry i papryka słodka)
  • olej do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Śliwki pozbawić pestek i podzielić na 4 części. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć kilkanaście minut aż zmięknie. Dodać śliwki, wino, cukier, ocet i przyprawy. Smażyć do momentu, gdy cebula będzie miękka, śliwki całkowicie się rozpadną, a większość płynu odparuje. Gotowy chutney przełożyć do słoików. Słoiki zakręcić i postawić do góry dnem (na minimum kilka godzin). Dla pewności można słoiki zapasteryzować. Słoiki dokładnie zakręcić, ustawić w garnku i zalać do 3/4 wysokości wodą i pasteryzować przez ok. 10-12 min od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem na ściereczce do momentu aż ostygną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.