Proste ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe

(forma 35 x 25 cm)

Pogoda jesienna, deszcz i wiatr sprzyjają wieczorom w kuchni i pieczeniu 🙂 Przed rozpoczęciem dyniowego sezonu postanowiłam upiec ciasto marchewkowe, z dodatkiem cynamonu i przyprawy do piernika. Pachnie obłędnie, jest wilgotne, a dodatek serka sprawia, że jest jeszcze pyszniejsze. To jak, pieczecie? 🙂

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 300 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i ponownie zmiksować. Dodać do masy startą marchewkę, żurawinę, orzechy i mąkę z dodatkami i wymieszać dokładnie łyżką. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto marchewkowe piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po ostygnięciu posmarować serkiem zmiksowanym z cukrem pudrem i ozdobić wedle uznania (u mnie żurawina).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.