Zupa buraczkowa

Jesienią wracam do gotowania zup. Nic tak nie rozgrzewa jak miska pełnej warzyw zupy. Wstyd się przyznać, ale zupy buraczkowej jakoś nigdy nie robiłam, bo zawsze zajadałam się nią u Mamy 🙂 Ale w końcu przyszedł czas na moją wersję – z pieczonych buraków i z dodatkiem fasolki szparagowej. Wyszła pyszna, polecam 🙂

Zupa buraczkowa

(ok. 4 porcje)

  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • 2 buraki
  • oliwa do skropienia buraków
  • 1 cebula
  • garść pokrojonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 ziemniaki
  • 2 litry bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

Buraki skropić oliwą, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 2 godziny. Po ostudzeniu pokroić je w kostkę lub zetrzeć na tace o grubych oczkach. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić na nie ziemniaki i cebulę, podsmażyć. Warzywa zalać gorącym bulionem i zagotować. Gdy ziemniaki lekko zmiękną, dodać buraki, fasolkę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zupę doprawić solą pieprzem i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać sok z cytryny lub ocet jabłkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.