Owoce pod cynamonową kruszonką

Owoce pod cynamonową kruszonką

(forma 25 x 30 cm)

Wzbraniałam się przed owocami pod kruszonką bardzo długo. O jakże się myliłam! Połączenie chrupiącej kruszonki, miękkich owoców i lodów waniliowych to mój nowy jesienny comfort food <3 Można oczywiście zrobić połowę porcji, np w mniejszych naczyniach do zapiekania. Tylko po co? 🙂

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru

Owoce:

  • 2 gruszki,
  • 1 jabłko (najlepiej reneta)
  • 8 śliwek
  • garść malin

Masło roztopić. Owoce umyć, obrać, wyjąć pestki ze śliwek, pokroić na kawałki. Suche składniki wymieszać z masłem. W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć owoce, posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 min. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.