Owoce pod cynamonową kruszonką
(forma 25 x 30 cm)
Wzbraniałam się przed owocami pod kruszonką bardzo długo. O jakże się myliłam! Połączenie chrupiącej kruszonki, miękkich owoców i lodów waniliowych to mój nowy jesienny comfort food <3 Można oczywiście zrobić połowę porcji, np w mniejszych naczyniach do zapiekania. Tylko po co? 🙂
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru
Owoce:
- 2 gruszki,
- 1 jabłko (najlepiej reneta)
- 8 śliwek
- garść malin
Masło roztopić. Owoce umyć, obrać, wyjąć pestki ze śliwek, pokroić na kawałki. Suche składniki wymieszać z masłem. W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć owoce, posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 min. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
