Pierś z kaczki z jabłkami i puree ziemniaczanym

Prawdziwie jesienny obiad – kaczka w miodzie z jabłkami i kremowe puree ziemniaczane <3 Na specjalną okazję lub weekendowe spotkanie w gronie rodziny i znajomych.

Puree ziemniaczane:

  • 4 duże lub 8 mniejszych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka soli

Ziemniaki obrać, umyć. Wrzucić na gotującą i osoloną wodę i ugotować do miękkości. Ugotowane i odcedzone ziemniaki ugnieść z masłem i śmietaną, dokładnie wymieszać.

Duszone jabłka:

2 jabłka (u mnie z czerwonym miąższem) umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i poddusić na patelni z odrobiną wody, aż lekko zmiękną – uważając, by się nie rozpadły.

Piersi z kaczki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz, sól
  • 1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego

Piersi z kaczki wyjąć z lodówki, zostawić na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Piersi umieścić na zimnej patelni, skórą do dołu i smażyć około 8 minut, aż tłuszcz się wytopi, na średnim ogniu, odwrócić na drugą stronę i znów smażyć około 2 minuty. Piersi odłożyć na talerz, a do tłuszczu pozostałego na patelni dodać miód i czosnek. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podduszone jabłka, na nie położyć podsmażone piersi i polać je sosem. Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.