Szybki makaron z krewetkami

Czasami w tygodniu zupełnie nie chce mi się gotować. Jest ciemno, zimno, pada i ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę jest stanie przy kuchence. Ale dobrym obiadem nie pogardzę, stawiam wtedy na makaron z ulubionymi krewetkami 🙂 Sos robi się praktycznie sam, w międzyczasie gotuję makaron i voilà, obiad gotowy w kilkanaście minut. Polecam, dobrze smakuje także bez krewetek lub z dodatkiem kurczaka.

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

(ok. 3 porcje)

  • 250 g mrożonych krewetek
  • 250 g spaghetti (najlepiej świeżego)
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • garść pomidorków koktajlowych
  • posiekana natka pietruszki i starty parmezan do podania

Krewetki rozmrozić i oderwać ogonki. Na dużej patelni na maśle klarowanym poddusić krewetki (około 2-3 minuty), wyjąć do miseczki. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę szalotkę, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone na połówki pomidorki, smażyć aż pomidorki zaczną się rozpadać. Dodać  śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dusić kilka minut, od czasu do czasu mieszając, na końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do sosu dodać odcedzone spaghetti, dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać startym parmezanem i natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.