Sałatka z burakiem i fetą

Zimą brakuje mi warzyw z mojej działki, radzę sobie więc jak mogę 😉

Ostatnio odkryłam pieczone buraki – robię je sama w domu (umyte i nie obrane buraki zawijam w folię aluminiową i piekę w 200 stopniach przez około 1,5 h do miękkości, po ostudzeniu skórka łatwo schodzi) lub, gdy nie mam czasu, kupuję pieczone buraki w supermarkecie.

Ta sałatka to doskonały pomysł na obiad lub na kolację, świetnie sprawdzi się także jako danie na imprezę. Polecam!

Sałatka z burakiem i fetą

(2 porcje)

  • 2 średnie pieczone buraki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 opakowanie sera typu feta (200 g)
  • garść łuskanego słonecznika
  • 2 garście mieszanki sałat (u mnie ze szpinakiem i liśćmi botwiny)

Dressing:

  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Składniki na dressing umieścić w słoiczku, zakręcić i dobrze wstrząsnąć.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w półplasterki, oprószyć solą i odstawić na chwilę. Buraki pokroić w półplasterki, ser feta w kostkę. Na talerzach (najlepiej głębokich) ułożyć po garści mieszanki sałat, półplasterki buraka, ser feta i uprażony słonecznik. Przed podaniem polać sałatkę dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.