Pasztet z resztek z rosołu

Rosół gotuję najczęściej jako podstawę do innych zup, risotto, czy też innych dań. Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, więc warzywa i mięso z rosołu często przerabiam – robię galaretkę z kurczaka, albo pasztet mięsno-warzywny. Pasztet jest delikatny, dobrze się kroi, ale łatwo go też rozsmarować na kanapce. Moja ulubiona wersja to kanapka z pasztetem, majonezem i ogórkiem kiszonym 🙂 Polecam!

Pasztet z resztek z rosołu

(standardowa keksówka)

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • ok. 500 g mięsa z kurczaka (u mnie 2 udka)
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • pieprz, sól
  • ulubione przyprawy (u mnie przyprawa do kurczaka, papryka słodka i zioła)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Przestudzone mięso z rosołu obrać (razem ze skórą) i wrzucić do misy malaksera razem z warzywami. Dodać bułkę, jajka, przyprawy i olej, dokładnie zmiksować.

Masę przełożyć do standardowej keksówki, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Pasztet piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.