Sos karmelowy

Sos, który można dodać do wszystkiego – gofrów, naleśników, placuszków, jogurtu, ciast, babeczek, lodów. Prosty i uzależniający karmelowy smak. Po przełamaniu się (zawsze myślałam, że zrobienie karmelu w domu jest strasznie trudne), robiłam karmel już dwa razy i za drugim razem wyszedł perfekcyjnie. Za pierwszym cukier nie chciał się topić – była to pewnie kwestia płyty indukcyjnej (za mała temperatura), za drugim razem, na gazie, obyło się bez jakichkolwiek problemów 🙂 Polecam!

Sos karmelowy

(na podstawie przepisu z Kwestii Smaku)

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru
  • 75 g masła
  • szczypta soli

Na patelnię z grubym dnem równomiernie wsypać cukier. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać przez kilka minut aż cukier się rozpuści i stanie się brązowy, można od czasu do czasu poruszać patelnią, wykonując kuliste ruchy.

Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zmniejszyć ogień do minimum i dodać masło (pokrojone w kostkę), mieszać aż się rozpuści i połączy z karmelem. Dodać śmietankę i sól, wyłączyć ogień i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Sos przelać do słoiczka (ok. 300 ml) i przed podaniem przestudzić.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.