Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Weekendowe śniadania to dla mnie okazja do zrobienia czegoś, na co w tygodniu nie mam czasu 🙂 Często stawiam wtedy na dania z jajek – jajecznica należy do moich ulubionych 🙂 Dziś polecam przepis na jajecznicę na bogato – z suszonymi pomidorami, szpinakiem i parmezanem. Jest bardzo szybka i pyszna!

Jajecznica z suszonymi pomidorami, szpinakiem i parmezanem

(1 porcja)

  • 1 garść szpinaku
  • 3 jajka
  • 3 połówki suszonych pomidorów
  • ½ szalotki lub małej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku
  • parmezan do posypania
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Jajka wbić do miseczki, dodać śmietankę, chwilę wymieszać widelcem. Szpinak umyć i posiekać. Szalotkę (cebulę) i suszone pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Na patelnię wrzucić szalotkę, dodać odrobinę soli i zeszklić, dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Na patelnię wlać jajka, dodać suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem i podsmażać aż jajka się zetną, cały czas mieszając. Podawać na gorąco z ulubionym pieczywem i/lub pomidorem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.