Przeskocz do treści

Czosnek i awokado – dipy

Sobotni wieczór to doskonała okazja do zorganizowania domówki, a jeszcze lepszy do wypróbowania dipów. Nie tylko do chipsów tortilla (chociaż z nimi smakują najlepiej)- doskonale pasują też do warzyw (jeśli ktoś drży na samą myśl o chipsach), krakersów, itp. Miłego wieczoru!

 

Dip z awokado

  • 1 awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz i sól do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny

Awokado (najlepiej dojrzałe) rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Dodać majonez, pieprz, sól, zmiażdżony czosnek, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Dip z awokado

 

Dip czosnkowy

  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g serka twarogowego
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Wymieszać zmiażdżony czosnek, serek I jogurt. Dodać kurkumę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Dip czosnkowy

 

5 thoughts on “Czosnek i awokado – dipy

  1. Pingback: Domowe frytki | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Domowe frytki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *