KONKURS

Każdy, kto gotuje, lubi mieć w kuchni trwałe akcesoria, które służyć będą przez miesiące, a nawet lata. Razem z firmą Uni-Bud Marmury (strona www) przygotowałam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest deska do krojenia- trwała i zrobiona z najwyższej jakości granitu:)

Co trzeba zrobić żeby wygrać?

1. Wystarczy polubić stronę Śliwkowskiej w kuchni i firmy Uni- Bud Marmury na Facebooku:

Śliwkowska w kuchni (klik)

Uni- Bud Marmury (klik)

2. Napisać w komentarzu do tego posta, jaką potrawą przywołalibyście wiosnę. Dodatkowo w komentarzu zostawcie swój adres mailowy, bym mogła skontaktować się ze zwycięzcą:)

Konkurs potrwa od dzisiaj (tj. 26.03.2013) do 14 kwietnia do godziny 24:00. Wyniki konkursu podam dnia 15 kwietnia.

Powodzenia!

DSC_9416

Leave a comment

  1. Rubinowa bransoleta

    Składniki:
    – buraki – 2 sztuki,
    – ziemniaki – 2 sztuki,
    – marchewka – 2 sztuki,
    – wędzone lub ugotowane mięso z kurczaka – 200 gram,
    – jajka – 2 sztuki,
    – granat ( w świątecznym ubraniu o_O) – 1-2 sztuki,
    – orzechy włoskie,
    – czosnek- 1-2 ząbki,
    – majonez,
    – sól,
    – pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Buraki, marchewki, ziemniaki oraz jajka ugotować. Po ugotowaniu zetrzeć na tarce jarzynowej do osobnych miseczek. Majonez zmiksować z ząbkami czosnku. Mięso kurczaka pokroić w cieniutkie paseczki słomkę lub w kostkę. Granat obrać i podzielić na ziarenka.

    Sposób podania:
    Na talerzu na którym będzie podawana sałatka równo na środku umieścić szklankę (najlepiej do longerów). Warstwy sałatki układamy dookoła szklanki żeby móc uformować ją na podobiznę bransoletki. Niektóre warstwy sałatki można posolić i popieprzyć (według uznania).

    Warstwy:
    1-a warstwa: ziemniaki + trochę soli + pieprz + majonez
    2-a warstwa: połowę buraka + trochę soli + majonez
    3-a warstwa: marchewka + trochę soli + majonez
    4-a warstwa: orzechy włoskie
    5-a warstwa: połowa kurczaka + majonez
    6-a warstwa: jajka+ trochę soli + majonez
    7-a warstwa: druga połowa kurczaka + majonez
    8-a warstwa: druga połowę buraka + trochę soli + majonez
    Wyjąć szklankę i posmarować majonezem (nie za dużo). Całą powierzchnie posypać ziarnami granatu. Żeby była bardziej soczysta przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 12 godzin przed podaniem.

    Smacznego!!!
    P.S. wygląda przepysznie, a smakuje palce lizać!:)

    n.chsherba@wp.pl

  2. a ja bym przygotowala ( i chyba nawet dzis przygotuje) salatke owocowa, zalana sokiem pomaranczowym podana z lodami :))

  3. Ryż z truskawkami
    Brzmi banalnie, ale czasami przychodzi ochota na potrawy, przysmaki z dzieciństwa. „Oj, co to był za smak… 🙂 ?”

    Składniki

    – ok. ½ kg truskawek;
    – 1 szklanka ryżu;
    – 2 szklani mleka;
    – 2 łyżki cukru;
    – szczypta soli.

    Przygotowanie

    Do garnka wlać mleko, wsypać ryż i szczyptę soli. Można również dodać cukru, ale ja słodzę tylko truskawki. Wymieszać, przykryć pokrywką. Gotować na wolny ogniu, mieszając od czasu do czasu. Należy pilnować, aby ryż się nie przypalił. Ryż będzie gotowy, gdy osiągnie konsystencję kremową, a ziarna staną się miękkie. W czasie gdy ryż się gotuje, należy zmiksować truskawki z cukrem. Ugotowany ryż przekładamy np. do pucharków lub salaterek i polewamy truskawkami.

    http://magielkuchenny.pl/ryz-z-truskawkami,pid,71.html

    Sałatka owocowa z naleśnikami
    Kolorowa owocowa sałatka, którą można podać np. z kawałeczkami pysznego naleśnika. Znakomita na śniadanie jak również na deser.

    Składniki

    – kiwi;
    – banan;
    – jabłko;
    – mandarynka lub pomarańcza.
    Oczywiście owoce każdy dobiera takie jak najbardziej lubi.

    Przygotowanie

    Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gotowe naleśniki dowolnie pokroić. Wszystkie owoce można wymieszać i wrzucić np. do pucharka, lub w pucharku ułożyć warstwami, pamiętając o dodaniu kawałeczków naleśników.

    http://magielkuchenny.pl/salatka-owocowa-z-nalesnikami,pid,69.html

    Babeczki z jabłkami na cieście francuskim
    Doskonałe na deser, zwłaszcza jeśli podamy je świeżutkie. Zresztą nie ma szans na dłuższe przechowanie, ponieważ zniknął w 5 minut :). Upiekłam je w kształcie kwiatków – aby choć trochę poczuć wiosnę. W czasie ich pieczenia i po w kuchni unosi się piękny zapach. Mniam.

    Składniki

    – ciasto francuskie;
    – 3 jabłka;
    – cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu, lub łyżka cukru i płaska łyżeczka cynamonu;
    – ewentualnie kilka ulubionych orzechów;
    – sok z cytryny (ok. 2 łyżeczek);
    – jajko lub 2 białka i 1 żółtko;
    – szczypta soli;
    – odrobina mleka;
    – około łyżki cukru pudru.

    Przygotowanie

    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Tak przygotowane jabłka najlepiej spróbować i wówczas dodać odpowiednią ilość cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu, lub zwykłego cukru i płaską łyżeczkę cynamonu oraz posiekane orzechy. Jabłka poddusić około 10 minut.

    Ciasto francuskie wyłożyć na blat, najlepiej na papierze, w którym jest zawinięte. Przygotować formę do pieczenia muffinek i foremki do wykrawania odpowiednich kształtów. Nie koniecznie muszą być to kwiatki. Wykrojone kawałki ciasta francuskiego wkładamy do przygotowanej formy, dokładnie dociskając do brzegów, tak aby powstało wgłębienie na nadzienie. Uformowane ciasto wysmarować od wewnątrz żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.

    Następnie na ciasto, wyłożyć przygotowane jabłka (na kilku babeczkach, po nałożeniu jabłek można położyć małe kawałeczki ciasta, wycięte małymi foremkami) i piec około 10 minut w 200°C.

    Następnie białka/białko (w zależności czy babeczki zostały udekorowane małymi kawałkami ciasta francuskiego) ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Po 10 minutach na babeczki bez dekoracji wyłożyć przygotowane białko. Zapiekać około 10 minut w 180°C. Często beza po wyciągnięciu z piekarnika szybko opada. Po upieczeniu można zostawić babeczki na 10 minut w piekarniku, wówczas beza nie opadnie zbyt szybko.

    Babeczki można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

    http://magielkuchenny.pl/babeczki-z-jablkami-na-ciescie-francuskim,pid,68.html

    Sałatka – zielony mix owocowy
    Pyszna i szybka do przygotowania, słodka, owocowa sałatka. Ślicznie wygląda i wyśmienicie smakuje. Serdecznie polecam.

    Składniki

    Oczywiście owoce, koloru zielonego. A więc możemy użyć: winogron, kiwi, jabłek Granny Smith, gruszek, agrestu, karamboli… Tych owoców, które akurat są dostępne.
    Dodatkowo cukier, śmietana kremówka, lub jogurt naturalny ewentualnie konfitura lub syrop owocowy.

    Przygotowanie

    Owoce należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Następnie wrzucić do miski lub salaterki winogrono, pokrojone w kostkę jabłka i gruszki oraz kiwi pokrojone w talarki. Wymieszać.

    Sałatkę można podawać z jogurtem naturalnym, konfiturami lub polaną syropem owocowym. Nam jednak najbardziej smakuje wersja niestety najbardziej kaloryczna czyli z bitą śmietaną.

    http://magielkuchenny.pl/salatka-zielony-mix-owocowy,pid,32.html

  4. Przywołuje wiosnę cały czas! Była już zupa krem z pomidorów, ze świeżą bazylią! Była już iście kolorowa sałatka z cudownych warzyw. Było już eton mess z soczystymi i (o dziwo!) słodkimi truskawkami! Były racuszki cytrynowe z malinowo – różanym sosem! Były marynowane cytrusy w syropie kardamonowo-różanym! Każdego dnia są kolorowe koktajle – owocowo warzywne, w tak pięknych odcieniach jak najprawdziwsza wiosna! Dzisiejszego dnia nawet śniadanie przywołało swym kolorem wiosnę – czy ona jest bez serca? – w końcu zieleń szpinaku, żółto białe kolory jajek, piękna czerwień pomidorków – to wszystko zapieczone z szynką dojrzewającą – nie dość, że pyszne to jeszcze tak cudnie kolorowe! Marze o wiośnie każdego dnia i chociaż te marzenia powinny ją przywołać! Me tęskne myśli o jej darach! O wszystkich wspaniałościach ze szparagami ( tostach, bajglach, pizzach, frittatach, sałatkach, omletach z ich udziałem!), jak pomyślę o wszystkich wspaniałych nowalijkach, kolorowych chłodnikach! Nie zapominając już o młodych ziemniaczkach z pysznych świeżym domowym pesto! A szparagi w połączeniu z jajkiem w koszulce? Czy coś jest lepszego? Wiosno zlituj się nade mną… jest tyle rzeczy na które czekam, ale musisz w końcu przyjść 🙂

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kasia / Plate of Joy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.