Babeczki cytrynowe z białą czekoladą

Listopad, codzienne mgły brak liści na drzewach, brak nastroju. Jesienna chandra, która za nic nie chce się odczepić. Wieczorne pieczenie na poprawę humoru. Biała czekolada i cytryna.

Babeczki cytrynowe z białą czekoladą

(12 sztuk)

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g białej czekolady
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1 cytryny

DSC_5688

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z jej połówki. Czekoladę posiekać lub połamać na małe kawałki. W jednej misce wymieszać suche a w drugiej mokre składniki. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Foremki do babeczek napełnić masą. Babeczki piec w temperaturze 180ºC przez około 25 min.

 

DSC_5705

Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.