Babeczki mocno czekoladowe i drugie urodziny bloga

Gdy dokładnie 14 grudnia 2012 roku zakładałam bloga Śliwkowska w kuchni pomyślałam sobie „Pewnie ze 3 miesiące poprowadzę bloga, a potem na pewno zrezygnuję, bo nikt nie będzie chciał tego czytać”.

Dzisiaj, dwa lata później, z całą pewnością mogę stwierdzić, że założenie bloga było jedną z najlepszych decyzji w moim życiu 🙂 I chociaż ostatnio na gotowanie, robienie zdjęć i tworzenie wpisów mam jakoś mniej czasu to i tak z przyjemnością zaglądam do mojego kulinarnego notatnika, wrzucam migawki mojej codzienności na Instagram i odwiedzam stronę Śliwkowskiej na Facebooku.

Za każdym razem gdy tracę zapał do blogowania, przypominam sobie wszystkie miłe słowa usłyszane od znajomych i czytam komentarze tych, z którymi mam kontakt jedynie przez Internet:

„Zawsze jak patrzę na Twoje zdjęcia i czytam wpisy to robię się głodna 😀 I co z tego, że właśnie zjadłam… ^^”

„Chyba powinnaś być zawodowym kucharzem. Takie pyszne przepisy prezentujesz, że aż nie mogę się nadziwić.”

„Dziś zrobiłam tę tartę – udała się pysznie – jak wszystkie dania z tego bloga, które miałam przyjemność kopiować w swojej kuchni 🙂 Pomysł na użycie ricotty zamiast klasycznej śmietany – genialny! Dziękuję!”

„Hej, „Śliwkowska” no co Ty. Nie wygłupiaj się! Blog ma być i kropka!!! Tak, dla Siebie go prowadzisz i dla mnie, Ursy z Kapsztadu. Nie zawsze mogę skomentować, jeśli nie ugotuję (pustosłowia nie lubię, jak inni ble, ble…), ale czytam z zapartym tchem co tam u Ciebie się dzieje. To jest pamiętnik kulinarny. Jedyny w swoim rodzaju. Jest TWÓJ !!!!”

„Babeczki udały się fantastycznie 😀 na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu <3”

„Zima właśnie po to jest, by, kiedy mróz trzyma tęsknić do lata….:-)
A babeczka fajna, szybka, łatwa i bardzo pachnąca morelami. Moja konfitura miała dodatkowo płatki migdałowe, więc ciacho pychota, że palce lizać. Dzięki za przepis ekspresowy..”

Dziękuję, że odwiedzacie Śliwkowską, że korzystacie z przepisów i że do mnie piszecie <3

 

Babeczki mocno czekoladowe

(12 sztuk)

  • 1 3/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Czekolady drobno posiekać. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy, a w drugiej mleko, jajka i olej. Zawartość obu misek połączyć, pod koniec mieszania dodając posiekaną czekoladę (nie mieszać zbyt długo). Foremki wyłożone papilotkami napełnić masą  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut.

 

DSC_6323

Leave a comment

  1. Najlepszego, mocnego, czekoladowego, niezdrowego, w głowie szumiącego świętowania życzę!
    Dwa lata trzeba uczcić!
    Powodzenia, niech rzeczywistość zaskakuje Ciebie pozytywnie każdego dnia. Wielu kulinarnych (i nie tylko!) wzruszeń życzę!
    Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.