Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami

Słońce za oknem udaje wiosnę, wiatr wiejący po wyjściu z pracy przypomina, że mamy jeszcze zimę. W misce leżą czerwone pomarańcze. Namiastka lata, słońca, ciepła i beztroskich spacerów wśród zielonych drzew. Miękkie ciasto jogurtowe, kwaskowate pomarańcze i słodki lukier…

Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami

(forma 22 cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego (mały kubeczek)
  • 2 czerwone pomarańcze
  • cukier puder na lukier

oranges

Pomarańcze obrać, odkroić końcówki (z których wycisnąć sok – do lukru będą potrzebne 2 łyżki), pokroić w plastry. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu poukładać plastry pomarańczy. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-55 minut (można przeciąć wierzch nożem w połowie pieczenia by nie było surowe w środku).

Po ostudzeniu polać ciasto lukrem pomarańczowym (2 łyżki soku wymieszać z cukrem pudrem, dodając cukru aż do uzyskania pożądanej gęstości). .

cake

Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.