Pomidory pasteryzowane na zimę

Sezon na robienie przetworów w pełni – bycie działkowcem ma swoje plusy w postacie własnych warzyw w ilościach hurtowych 🙂 Zimą nie mogę się obyć bez pomidorów pasteryzowanych własnego wyboru, gdyż smakują o niebo lepiej niż te z puszki. Poniższy sposób na pasteryzowane pomidorów jest bardzo prosty i niezbyt czasochłonny, więc serdecznie Wam go polecam!

Pomidory pasteryzowane

(ok. 6 słoików 250 ml)

  • 3-4 kg pomidorów
  • sól, pieprz, bazylia suszona (do smaku)

Skórkę pomidorów ponacinać, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Każdego pomidora przekroić na części (w zależności od wielkości – 4 lub 8), usuwając stwardniałe części. Pokrojone pomidory przełożyć do garnka, dodać sól, pieprz i bazylię do smaku, zagotować. Nie gotować ich długo żeby się całkowicie nie rozpadły – maksymalnie 3-4 minuty. Gorąca masę pomidorową przełożyć do słoików, dokładnie zakręcić, ustawić w garnku i zalać do 3/4 wysokości wodą i pasteryzować przez ok. 10-12 min od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem na ściereczce do momentu aż ostygną.

 

tomatoes

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.