Dla wielu nadszedł czas poświątecznego lenistwa – czas między Świętami i Sylwestrem to dla mnie coroczna okazja do odpoczynku, podsumowania mijającego roku i stworzenia listy wyzwań na kolejny. Czas dojadania świątecznych potraw i planowania, co ugotuję w nowym roku.
Już za kilka dni Sylwester – dla wielu to okazja do zorganizowania imprezy w domu – przypominam więc ten wpis, który pomoże w organizacji i zainspiruje do stworzenia łatwego w przygotowaniu menu. Dodatkowo w tej zakładce znajdziecie pomysły na dania imprezowe i sylwestrowe. A poniżej moje ostatnie odkrycie – hummus z dodatkiem masła orzechowego (zamiast tahini) – pycha! 🙂
Hummus z masłem orzechowym
(2 większe lub 4 mniejsze porcje)
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (lub 400 g ugotowanej)
- 3 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej lub ostrej papryki
- sól do smaku
- 2-4 łyżek lodowatej wody
Odsączoną ciecierzycę, zmiażdżone ząbki czosnku, masło orzechowe, sok z cytryny i przyprawy zmiksować blenderem lub w malakserze. Dodać oliwę i ponownie zmiksować. By osiągnąć pożądaną gęstość hummusu, dolać wodę, ponownie miksując. Przed podaniem hummus można polać odrobiną oliwy i posypać odrobiną papryki słodkiej. Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki (marchew, papryka, seler naciowy), pieczywem lub pitą. Można również stosować jako pastę kanapkową.
