Gofry kokosowe z truskawkami

Weekendowe śniadania lubię za brak pośpiechu, możliwość wypicia ulubionej kawy i zjedzenia pyszności, na przygotowanie których nie mam czasu w tygodniu 🙂 Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc dziś przepis na pyszne gofry z mlekiem kokosowym, wiórkami i truskawkami <3 <3 <3

Gofry z kremem orzechowo-czekoladowym i malinami
(porcja na 2 osoby)

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 puszka (400g) mleka kokosowego
  • truskawki

Jajka wbić do miski, dodać mleko kokosowe, olej, sól i cukier. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie trzepaczką, odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę.

Na dobrze rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki na gofra). Zamknąć pokrywę i piec gofry, aż będą rumiane – ok. 3-4 minuty.

Upieczone gofry układać na kratce by nie zmiękły.

Przed podaniem położyć na gofrach pokrojone truskawki (można je dosłodzić odrobiną cukru pudru) i ozdobić wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.