Bułeczki cynamonowe ze śliwkami

Jesień to pomieszanie radości z nostalgią. Trochę szkoda ciepłych wieczorów, długich dni i mnóstwa działkowych kwiatów, a z drugiej strony powoli nastaje czas swetrów, złotych liści i wieczornego pieczenia. Początek jesieni pachnie cynamonem i śliwkami. Dziś przepis na bułeczki cynamonowe z dodatkiem śliwek – zostały zjedzone nad morzem, w towarzystwie herbaty z termosu <3

Bułeczki cynamonowe ze śliwkami

8 sztuk

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 kostki świeżych drożdży
  • 50 g stopionego masła

Nadzienie:

  • 50 g bardzo miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • ok. 8 śliwek

Ciasto
Roztopić masło w rondelku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać odrobinę mąki, cukru i ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na ok. 10 min.

Podrośnięte drożdże wymieszać z jajkiem, resztą mleka, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Ciasto zagniatać kilka minut, do momentu aż będzie gładkie. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto na 40 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Nadzienie
Wymieszać masło, cukier i cynamon w misce aż do powstania gładkiej masy.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Rozprowadzić masę cynamonową równomiernie na cieście. Śliwki umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć w rządku śliwki, zwinąć kawałek i ułożyć drugi rządek owoców, ciasto zawinąć do końca w rulon. Pociąć na 8 kawałków. Bułeczki ułożyć w okrągłej formie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem – rozdzielać odrywając je od siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.