Chutney cebulowo – śliwkowy

To oficjalne – jestem Śliwkowska i jestem uzależniona od robienia przetworów 🙂 Mojej popołudnia to ostatnio obieranie owoców i warzyw, mieszanie zawartości garnka i mycie słoików. Czy mówiłam już, że to uwielbiam? Odkrycie ostatnich dni to chutney śliwkowo-cebulowy. Jem go ostatnio nałogowo – do mięsa, serów, kanapek, chipsów. Do wszystkiego. Nie byłabym sobą, gdybym się z Wami nie podzieliła przepisem na to cudo 🙂 Dobrze, że cebulę i mrożone śliwki można znaleźć również zimą, bo czuję, że moich zapasów nie wystarczy do przyszłego sezonu… 😉

Chutney cebulowo – śliwkowy

ok. 3 słoiki 250 ml

  • ok. 1 kg czerwonej cebuli
  • ok. 1 kg śliwek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, cynamon, inne ulubione przyprawy (u mnie curry i papryka słodka)
  • olej do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Śliwki pozbawić pestek i podzielić na 4 części. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć kilkanaście minut aż zmięknie. Dodać śliwki, wino, cukier, ocet i przyprawy. Smażyć do momentu, gdy cebula będzie miękka, śliwki całkowicie się rozpadną, a większość płynu odparuje. Gotowy chutney przełożyć do słoików. Słoiki zakręcić i postawić do góry dnem (na minimum kilka godzin). Dla pewności można słoiki zapasteryzować. Słoiki dokładnie zakręcić, ustawić w garnku i zalać do 3/4 wysokości wodą i pasteryzować przez ok. 10-12 min od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem na ściereczce do momentu aż ostygną.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.