Trufle czekoladowe z Nutellą i 7 urodziny Śliwkowskiej w kuchni

Kolejne urodziny Śliwkowskiej w kuchni! To już siedem lat 🙂 I po raz kolejny świętuję czekoladowym przepisem – wszystko się może zmieniać, ale nie moje uwielbienie do tego, co czekoladowe.

Gotowałam i piekłam różne rzeczy, w najróżniejszych kuchniach, dla siebie i bliskich i od zawsze sprawia mi to niesamowitą radość. I pomimo, że z biegiem lat mam coraz mniej czasu na gotowanie, a i wena płata mi figle, mimo że bardzo często wracam do sprawdzonych przepisów, które na blogu są od dawna, to i tak, od czasu do czasu udaje mi się stworzyć coś nowego 🙂 I mam nadzieję, że jeszcze trochę tak zostanie i Śliwkowska nadal będzie źródłem prostych i szybkich przepisów dla Was i dla mnie 🙂 Dziękuję za te 7 lat!

Trufle czekoladowe z Nutellą

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki nutelli
  • 3 łyżki nalewki orzechowej (lub innego smakowego alkoholu, można pominąć))
  • 1/2 szklanki kakao do obtoczenia

W garnku umieścić połamaną czekoladę, Nutellę i wlać śmietankę. Masę czekoladową podgrzewać na małym ogniu często mieszając, aż do połączenia składników w jednolitą masę. Ostudzić przez około 15 min.

Do przestudzonej masy dodać nalewkę i wymieszać. Następnie masę czekoladową przełożyć do pudełka lub miski i wstawić na minimum 2 h do lodówki, aż zgęstnieje.

Z gęstej masy czekoladowej* formować rękami kuleczki (w zależności od rozmiaru wyjdzie około 20-30 sztuk) i obtaczać je w kakao. Gotowe trufle schłodzić jeszcze parę godzin w lodówce.

  • Jeśli masa będzie zbyt gęsta, postawić ją na chwilę w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.