Pierniczki pistacjowe

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, na blogu nie może więc zabraknąć tradycyjnego przepisu na pierniczki 🙂 Przepisy z poprzednich lat znajdziecie tu. W tym roku wymarzyłam sobie pierniczki pistacjowe – wyszły kruche i aromatyczne. I nadają się do jedzenia od razu, więc spokojnie możecie je upiec nawet chwilę przed Świętami <3

Pierniczki pistacjowe

(średnia porcja)

  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki mleka (gdy ciasto będzie się słabo kleiło)
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji pistacjowej
  • 3/4 szklanki obranych pistacji
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

W rondelku roztopić masło, miód, cukier, przyprawę do piernika i kakao, podgrzewając aż składniki się rozpuszczą (nie gotować). Masę pozostawić do wystygnięcia.

W międzyczasie obrane pistacje zmielić drobno w malakserze.
Ostudzoną masę miodową dodać do mąki, zmielonych pistacji, jajek, aromatu pistacjowego i proszku do pieczenia. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając mleko w razie potrzeby. Ciasto pozostawić w lodówce na minimum 30 minut. Ciasto ponownie zagnieść i wałkować, a potem wycinać foremkami pierniczki. Ciasteczka piec ok. 7-12 min (w zależności od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Ostudzone pierniczki ozdobić lukrem z odrobiną aromatu pistacjowego według uznania (przepis na lukier można znaleźć tu – można również zrobić rzadki lukier z wody i cukru pudru, jak na zdjęciu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.