Piernikowe gofry

Czas między Świętami a Sylwestrem jest dla mnie w tym roku okazją do odpoczynku, załatwienia zaległych spraw, uporządkowania rzeczy w domu, spisania celów na 2020 rok. To również czas, gdy mogę obejrzeć wszystkie ulubione świąteczne filmy i pozostać jeszcze przez chwilę w świątecznym nastroju 🙂 A do tego świetnie nadają się piernikowe gofry, polecam!

Piernikowe gofry

(porcja na 2 osoby)

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Jajko wbić do miski, dodać mleko, olej i miód, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Wszystkie składniki krótko zmiksować lub wymieszać za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 10-15 minut.

Na dobrze rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta (po ok. 1 łyżce). Zamknąć pokrywę i piec gofry około 3 minuty.

Upieczone gofry układać na kratce (gdy odłożymy je na talerz zwilgotnieją i zmiękną).

Przed podaniem posmarować gofry kremem czekoladowo-orzechowym lub piernikowym (w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się rozsmarowuje), posypać cukrem pudrem lub podawać z ulubionym dżemem lub owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.