Pasta z fasoli a’la hummus

Koniec roku 2019 już tuż tuż. Mam nadzieję, że mijający rok był wspaniały, że udało się zrealizować plany i spełnić marzenia 🙂 Moje podsumowanie roku już zrobione, cele na 2020 rok wyznaczone, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć sobie i Wam, by ten Nowy Rok przyniósł jak najwięcej cudowności i by dał nam wszystkim energię do działania 🙂

Nieważne gdzie spędzacie Sylwestra – czy w domu na kanapie, czy na domówce, pewnie szukacie pomysłów na przekąski – znajdziecie je tu, a dziś dodatkowo przedstawiam pomysł na prostą pastę a’la hummus z białej fasoli, polecam!

Pasta z fasoli a’ la hummus

  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku

Fasolę odsączyć, wrzucić do misy blendera. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, tahini, kumin i zmiksować. Miksując dodawać oliwę. Gdyby pasta była za gęsta można dodać odrobinę zimnej wody i ponownie zmiksować. Doprawić solą, zmiksować krótko. Przed podaniem pastę można polać odrobiną oliwy i posypać szczypiorkiem. Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki (marchew, papryka, seler naciowy), pieczywem lub pitą. Można również stosować jako pastę kanapkową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.