Tarta z karmelizowaną cebulą

Po letnich przygodach z cebulowo-śliwkowym chutney’em postanowiłam wrócić do karmelizowanej cebuli 🙂 Tym razem wykorzystałam ją w szybkiej tarcie na cieście francuskim – świetna opcja na obiad, imprezę, kolację – smakuje dobrze na ciepło i w temperaturze pokojowej. Smacznego! 🙂

Tarta z karmelizowaną cebulą

(okrągła forma 24 cm)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 50 g startego parmezanu
  • pieprz, sól
  • karmelizowana cebula*

Karmelizowana cebula:

  • 2 łyżki oleju
  • 5 czerwonych cebul
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • opcjonalnie: ulubione aromatyczne przyprawy
  • 2 łyżki brązowego cukru

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.Olej wlać na głęboką patelnię, dodać  pokrojoną cebulę, lekko posolić i smażyć na średnim ogniu około 20-30 minut. Gdy cebula się zeszkli, dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier. Zmniejszyć ogień i smażyć cebulę jeszcze około 5 minut.

Ciastem francuskim wyłożyć okrągłą formę (wyłożoną papierem do pieczenia).

W misce dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i starty parmezan, doprawić solą i pieprzem.

Na spód tarty wyłożyć karmelizowaną cebulę i równomiernie zalać masą jajeczno – śmietanową. Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec około 45 minut aż masa jajeczna się zetnie i lekko przyrumieni. Podawać z sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.