Gofry bananowe z gorzką czekoladą

Gofry to jedno z moich weekendowych śniadań idealnych. Nie ukrywam, że moja ulubiona wersja to gofry na słodko, więc dziś kolejna wariacja, tym razem z użyciem banana i gorzkiej czekolady 🙂 Połączenie idealne <3

Gofry bananowe z gorzką czekoladą

(porcja na 2-3 osoby)

  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jajko wbić do miski, dodać mleko, olej i rozgniecionego banana, wymieszać. Dodać mąkę, posiekaną gorzką czekoladę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Na dobrze rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta (po ok. łyżce, by uzyskać bardziej okrągłe gofry jak na zdjęciu). Zamknąć pokrywę i piec gofry, aż będą rumiane – ja piekłam ok. 3 minuty.

Upieczone gofry układać na kratce, żeby lekko ostygły (gdy odłożymy je na talerz zwilgotnieją i zmiękną).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.